Vždy je důležité dodržovat zdravý životní styl a věnovat pozornost tomu, kolik užitečných živin do svého těla přinášíme. Zvláště je to nezbytné, pokud si chceme uchovat svobodu pohybu i v pozdějším věku. Pravděpodobně víte, že nejlepší prevence vzniku osteoporózy je konzumace dostatku vápníku a vitamínu D pro zdravé kosti. Ale víte, v jakých potravinách je jejich největší množství?
Začněte co nejdříve
Málokoho napadne, že by se před osteoporózou měl chránit už v mladém věku, protože v tu dobu si nestěžuje na žádné potíže. Přitom bychom měli věnovat pozornost prevenci co nejdříve. Pravidelně cvičte, abyste zvýšili hustotu svých kostí, a jezte stravu bohatou na vápník a vitamíny D a K.
Snižte příjem soli
U pacientů s vysokým krevním tlakem je větší pravděpodobnost ztráty hustoty kostí. Vysoký příjem soli znamená vylučování vápníku prostřednictvím moči.
Jezte více ořechů a olejnatých semen
Nejen vysoký obsah vápníku, ale i hořčíku najdete v pistáciích, lískových oříšcích, mandlích, dýňových semínkách a máku. Vyvarujte se soleným produktům z palmového oleje.
Nepijte sycené nápoje
Kyselina fosforečná v sycených nápojích může snížit hustotu kostí.
Mléčné výrobky každý den
Obsah vápníku v mléčných výrobcích pomáhá předcházet osteoporóze. Tvaroh a sýry jsou nejbohatší na vápník.
Jezte více ryb
Malé rybky, jako jsou například sardinky, šproty nebo konzervovaný losos, jsou díky jedlé měkké páteři plné vápníku a hořčíku. Navíc jsou dobrými zdroji vitamínu D, jenž pomáhá absorbovat vápník ze střev.
Obrázky: Freepik