Vaření rýže má svá pravidla. Metody, které zajistí odplavení toxických látek

Rýže je široce konzumovanou potravinou a velice populární přílohou k mnoha pokrmům. Ačkoli pochází z Asie, rychle se díky své chuti a snadné přípravě rozšířila do všech koutů světa. Konzumuje se prakticky ve všech gastronomických kulturách. Ovšem i její vaření má svá pravidla, která je třeba dodržovat, jinak může být pro naše zdraví překvapivě škodlivá.

Obsah anorganického arsenu

Nesprávné vaření rýže může být pro naše zdraví nebezpečné především z toho důvodu, že je prokázáno, že rýžové plodiny způsobují výskyt anorganického arsenu, což může být v průběhu času pro náš organismus toxické. Na potravinářský průmysl dohlíží spousta agentur, je tedy jasné, že po konzumaci rýže se neotrávíme, jinak by nebyla volně prodejná, ale jednoduše je dobré najít ten nejzdravější způsob přípravy, aby na nás tato toxická látka neměla vůbec žádný vliv.

Jak se zbavit stop arsenu

Ukázalo se, že hnědá rýže obvykle obsahuje více arsenu než rafinovaná rýže nebo bílá rýže. V Británii sdíleli nejlepší metody vaření rýže, které by ji zbavily stop arsenu. První možností je použít 5 dílů vody na každý 1 díl rýže, čímž se obsah arsenu sníží o 50%. Druhá metoda spočívá v namočení rýže přes noc před samotným vařením, tak se sníží obsah arsenu až o 80%.

Obrázky: Pixabay