Výborná jarní zeleninová polévka, kterou vám budou jíst i vaše malé ratolesti! Přeneste trochu jara i do své kuchyně

Jaro nás už vítá s otevřenou náručí a i když to za okny zatím na jarní počasí příliš nevypadá, není důvod, proč byste si kus ročního období, na které všichni čekáme, nemohli přenést do své kuchyně. Dnes pro vás máme vynikající a lahodný pokrm se spoustou barevné zeleniny a vytříbenou chutí!

Ingredience na 6 porcí:

  • ¼ šálku olivového oleje
  • 560 g květáku
  • 140 g pórku (bez zelených konců)
  • 5 stroužků česneku
  • 1 PL soli
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 šálky mléka bez laktózy
  • 280 g chřestu bez dřevitých stonků
  • 170 g mraženého hrášku
  • 1 citrón
  • ¼ šálku bazalky
  • 600 g středně červených brambor
  • studená voda
  • 2 PL citrónové šťávy
  • čerstvý mletý pepř

Postup:

  • Ve velkém hrnci zahřejte 2 lžíce olivového oleje a poté přidejte na malé kousky nakrájený květák, půl měsíce pórku, vymačkaný česnek a lžičku soli. Míchejte 2 minuty, dokud pórek nezměkne.
  • Nalijte zeleninový vývar a 2 šálky mléka. Zvyšte teplotu a vařte asi 15 – 20 minut, dokud není květák měkký a jemný.
  • Mezitím na velké pánvi zahřejte další 2 lžíce olivového oleje a vhoďte chřest, hrášek a lžičku soli. Restujte, dokud nebude zelenina na skus a poté odeberte z ohně. Ochuťte citrónem a bazalkou a přesypte do mísy.
  • Otřete pánev a nasypte do ní na kostky nakrájené brambory, zalijte studenou vodu a přidejte lžičku soli. Jakmile se voda začne vařit, snižte teplotu a nechte dále 8 – 10 minut, dokud nepůjdou brambory snadno propíchnout vidličkou.
  • Odstraňte hrnec s květákem z ohně a rozmixujte tyčovým mixérem, dokud nedocílíte hladkého krému. Dle vlastního uvážení můžete přidat mléko nebo vodu, pokud bude třeba směs naředit.
  • Vmíchejte chřest, hrášek, brambory a citrónovou šťávu, dochuťte solí a pepřem, ozdobte bazalkou a máte hotovo.

Nyní si už jen můžete vychutnávat tento oblíbený jarní pokrm s kouskem opečeného chleba.

Jak se vám dnešní recept líbil? Doporučte jej svým přátelům a rodině prostřednictvím sdílení tohoto článku.

Zdroj: tasty.co