Malý kousek lososa, velká dávka zdraví pro naše tělo. Vše, co byste měli o této rybě vědět

Losos je sladkovodní i mořská ryba, kterou lze považovat za svatý grál zdravé výživy díky mnoha výhodám pro lidské tělo. Losos je skvělý na vlasy, pokožku, klouby i mozek. Je bohatý na vitamíny, minerály a především omega-3 mastné kyseliny. Kvůli těmto kvalitám jej mnoho lidí konzumuje i ve formě tablet, sirupů nebo v syrovém stavu. Pojďme si proto o lososu říct něco víc.

Jak lososa konzumovat?

Losos je ryba s vysokým obsahem tuku a může se konzumovat jak grilovaný, tak dušený nebo pečený společně se zeleninou. Vzhledem k tomu, že je losos k dispozici v mnoha formách, jako jsou i tablety a oleje, o jeho zvýšené spotřebě je vhodné poradit se se svým lékařem.

Jak lososa skladovat?

Ujistěte se, že je lednice nastavena na teplotu nižší než 4 stupně. Lososa uchovávejte buď ve vakuovém obalu, nebo v plastovém obalu, protože tato růžově zbarvená ryba se nechá snadno ovlivnit pachem ostatních potravin.

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny pomáhají při prevenci vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu, cukrovky, artritidy, deprese, mozkových poruch, kožních problémů a některých typů rakoviny. Omega-3 mastné kyseliny se nazývají i jako esenciální mastné kyseliny, protože si je tělo nedokáže samo syntetizovat a musí je získávat z potravy. Vzhledem k tomu, že losos je tučná ryba, omega-3 mastné kyseliny se v něm vyskytují přirozeně.

Ačkoli neexistuje žádný doporučený denní příjem omega-3 mastných kyselin na den, mnoho odborníků na zdraví doporučuje pro dospělé minimálně 250 – 500 mg omega-3 mastných kyselin denně.

Bílkoviny

Losos je bohatým zdrojem esenciálních aminokyselin, které podporují růst a udržení svalové hmoty. Bílkoviny obsažené v lososu pomáhají tělu udržovat zdravý metabolismus, který podporuje hubnutí. Vzhledem k tomu, že bílkoviny jsou stavebními kameny našeho těla, je nezbytné, abychom je získávali co nejpřirozeněji.

Vitamíny

Pro udržení zdravého aktivního životního stylu je nezbytné zařadit lososa do svého jídelníčku, protože obsahuje vitamíny jako B1, B2, B3 a B5 v optimálním množství. Tyto vitamíny se podílejí na několika důležitých procesech v našem těle, například přeměně jídla na energii, tvorbu a opravu genů DNA a snížení zánětu, který může vyvolat srdeční a mozková onemocnění. Losos je také bohatý na vitamín D, který podporuje zdravé kosti a zuby a může snížit riziko rozvoje roztroušené sklerózy i některých druhů rakoviny.

Minerály

Losos je zdrojem minerálů, jako je fosfor, draslík a selen. Draslík je třeba konzumovat pro kontrolu hladiny krevního tlaku a proti zadržování tekutin v těle. Fosfor hraje důležitou roli v budování silných kostí a zubů, udržení zdravého srdce a podporuje správné fungování ledvin. Selen pomáhá v boji proti srdečním chorobám, některým druhům rakoviny a onemocnění štítné žlázy. Nízký příjem minerálních látek přispívá ke snížení funkce imunitního systému, zvýšenému riziku rozvoje některých typů rakoviny a k virovým onemocněním.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Healthline.com